epic-workload

Időnként megesik velem, hogy hirtelen annyi feladat torlódik fel, hogy egyszerűen nem tudok mit kezdeni velük. Korábban hatalmas stresszt okozott ha ilyen helyzet állt elő, és gyakran hibáztam is ilyenkor. Újabban viszont azt veszem észre, hogy egészen jól kezelem az ilyen helyzeteket. Úgy gondolom hogy ebben nagy szerepet tölt be David Allen munkássága is. A GTD minden vállalkozónak kötelező olvasmány.

Nem fogok részleteiben belemenni a rendszerbe, amit a könyv felvázol. Egy eleme van ami szorosan kapcsolódik a mondanivalómhoz. A szerző szerint (kutatásokra is hivatkozik talán) ha minden feladatot, és ötletet egy megbízható rendszerben rögzítünk, akkor a tudatalattink nem fog dolgozni ezeken a problémákon, nem fogunk miattuk stresszelni. Ennek a módszernek egyetlen mellék hatása van, amivel időnként szembesülnek az ismerőseim: amit nem rögzítek a rendszerben vagy nem csinálok meg azonnal az 95% eséllyel nem teljesül. Én ezzel együtt tudok élni 🙂

Másik dolog ami talán a nyomás kezelésében az az, hogy magabiztosabb lettem a képességeimet illetően. Igazából már nem ijesztenek meg a problémák annyira. Lehet hogy első ránézésre nagynak tűnnek, de tudom, hogy úgyis megoldom valahogy és közel sem akkora a gáz, mint én azt elsőre képzelem. A legtöbbször tényleg nagyon triviális dolgokkal el lehet intézni. Mint például őszinte kommunikációval!

A priorizálás fontosságát emelném még ki. Korábban sok mindenre igent mondtam, de már tudom, hogy ez nem vezet célra. Az ügyfelek felé is kommunikálni kell ilyenkor, hogy itt a határ. Efölött már csak nagyon nagy ráfizetéssel, vagy csak későbbi időpontban vagyok hajlandó foglalkozni.