workinglate

Korábban nagyon sokat éjszakáztam. A 20-as éveim elején még minden probléma nélkül ment is. Némi koffeinmennyiséggel képes voltam végigdolgozni az éjszakát. De ahogy öregszik az ember szervezete már nem bírja olyan jól ezt 😀

Olykor még most is megesik, hogy egy-egy szoros határidő miatt be kell vállalnom egy éjszakát. Ma már sokkal okosabban közelítem meg az ilyen hosszú műszakokat mint korábban. Első számú hiba, hogy azt gondolod, hogy a koffein majd mindent megold. Ezeken a napokon én egészen későig próbálom minimális szinten tartani a koffein fogyasztásom és csak az utolsó harmadra tartogatom a “nehéz tüzérséget”.

Oké, de akkor mit lehet tenni, hogy az ember fenn is tudjon maradni, illetve még használható állapotban legyenek az agysejtjei? Akár hiszitek, akár nem, a kulcs a táplálkozásban rejlik. Nézzük mit érdemes ilyenkor fogyasztani:

  • Olajos magkeveréket. A benne található olajok segítik az agyadat a normális működésben, energiával látnak el és ami a legfontosabb nem lesz kaja kómád utánuk.
  • Sok víz + magnézium. Az ok: a magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek – többek között – sejt energiatermelő folyamatait katalizálják.
  • Kerülni kell minden nehéz kaját, és a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztást. A kaja kóma csak lassít téged és ezt nem akarod. Zöldség, gyümölcs, hal mehet.

Amit még javasolni tudok, az a délutáni szunya. Egy órára feküdj le! Azzal az egy órával sokat nyersz magadnak, de 20 perc meditáció is sokat segít, hogy felfrissülj kicsit. Aztán ha már nem bírod cérnával jöhet a koffein.