speedup

A felhasználók türelmetlenek és egy lassan betöltő oldallal látogatókat veszíthetünk el. Erre már a keresők is rájöttek és külön díjazzák ők is ha gyors a weboldalad. Ez azt jelenti, hogy előrébb kerülsz a találati listákban, olcsóbb lesz az Adwords hirdetésed.  Jó magam előszeretettel használom a wordpresst. Sok weboldalt építettem már vele. Most a vele meghajtott oldalak gyorsításához adok néhány tippet.

Megfelelő hosting választása

Talán nem annyira egyértelmű, de sokat lehet bukni azzal ha nem megfelelően választunk hosting szolgáltatót. Választásnál érdemes figyelned, hogy SSD merevlemezeket használjanak. Sajnos ezt muszáj leírnom, mert vannak helyek ahol ez még mindig nem alapértelmezett. A másik fontos szempont amit érdemes megnézned, hogy mennyire stabil a rendelkezésre állás. Többnyire ezt már transzparensen közölni szokták. Ahol mégsem ott már kezdj el gyanakodni. Nekem szoktak extra igényeim lenni, de ha te is a határokat feszegeted, akkor érdemes letesztelni neked is a választott hosting cég ügyfélszolgálatát. A top szolgáltatók közül úgy érzem, most ezzel lehet kiemelkedni a tömegből. Ha jó szolgáltatót akartok, akkor ajánlom a Maxert.

Gyorsítótár használata, javascript és css fájlok tömörítése

Sokat lehet nyerhetsz egy jó gyorsítótár bővítménnyel. Az egyik legjobb amit most ismerek az a W3 Total Cache. Rengeteg beállítás van amikben könnyű elveszni. Már a bővítmény beállítása maga megérne egy külön bejegyzést. De neked nem kell ezzel vesződnöd. Én csináltam egyet konfigurációt neked, amit betöltve már hozzá sem kell nyúlnod.  A konfigurációt itt tudod letölteni. A General Settings részben legalul van lehetőség konfiguráció importjára.

Kép optimalizáció

Minél több képet használsz az oldaladon, annál tovább több információt kell a látogatónak letöltenie és ez jelentősen lassíthatja az oldal betöltését. Ha nincsenek megfelelően tömörítve a képeid akkor ez még ront is a helyzeteden. A feltöltött képeid automatikusan optimalizálja a Wp Smush plugin.

Felesleges bővítmények eltávolítása

A bővítmények között érdemes tisztogatást végezned. Attól még, hogy nem aktív egy bővítmény még értékes erőforrásokat vihet el az oldal betöltése során. Én azt javaslom, hogy amit nem használsz és ki van kapcsolva azt töröld is le. Ha egyszer véletlenül mégis szükség lesz rá majd felrakod újra.

Pingback & trackback kikapcsolása

Alapértelmezésként a wordpress más weboldalakkal kommunikál. Ha megemlítenek egy blogon akkor erről értesítést fogadni és jelezni neked. Ez persze némi erőforrást elvisz. Ha kikapcsolod attól még az oldaladra mutató linkjeid nem vesznek el. Az oldaladra mutató linkeket pedig más eszközökkel is meg tudod találni, ha kifejezetten ezek érdekelnek téged. Ezt a funkciót kikapcsolni a beállítások / interakciók menüben tudod. A következő felirattal ellátott checkboxból kell kivenni a pipát: “Engedélyezzük a link értesítéseket más blogoktól (visszajelzések és visszakövetések) az új bejegyzéseknél”.

Ha követted a tippjeim, akkor már jelentős javulást érhettél el az oldaladnál. Ennek mértéke nagyban függ attól is, hogy milyen sablont és milyen bővítményeket használsz. Egy jól elkészített sablon sokat hozhat sebességben, és ebből következően egy rosszul megírt sokat vihet el.