person-1245959_1280

Gyakran esik meg veled, hogy izgatottá válsz egy cél elérését illetően de aztán valahogy mégis feladod az első néhány hét után? Pedig mikor belevágtál akkor nagyon is hittél a projektben. Nem tudod, hogy hol siklott félre az egész? Akkor ezt a poszt neked szól.

Korábban magam is jártam ebben a cipőben. Nem is egyszer, rengetegszer. Sokáig nem tudtam, hogy miért nem érek el sikereket. Pedig látszólag mindent megtettem, de mégis kudarcot vallottam. Aztán volt néhány áttörésem, de tudatosan még mindig nem tudtam, hogy mi a siker kulcsa. Néhány év vállalkozás után már kezd összeállni a kép számomra.

Rövid távon könnyű belelkesedned. Egy-egy jó motivációs videó láttán bárki képes felugrani és azt mondani, hogy gyerünk, megcsinálom. Aztán jönnek a munkával telő hetek és egyszerűen feladják. Miért? Nincs elég kitartásuk? Én inkább azt mondanám, hogy nincs kellő türelmük hozzá. Vagy inkább nincs meg az alázat bennük, ami szükséges a céljaik eléréséhez. Sokáig úgy tekintettem a céljaimra mint egy rövid távú befektetésre. Csinálom egy rövid ideig aztán utána minden mehet tovább úgy mint előtte. Nem kell nagy jósnak lenni, hogy kitaláld hova vezetett ez a mentalitás.

Első lépés a siker felé, hogy elfogadod, hogy nem egyik napról a másikra fogod elérni. Majd következetesen teszel lépéseket a céljaid felé. Minden nap (vagy majdnam minden nap) tegyél valamit ami közelebb visz a célodhoz. Ez lehet egy jelentéktelennek tűnő dolog is. Ha minden nap csak fél órát foglalkozol valamivel, akkor egy hónap alatt már 15 órával kerültél közelebb a célodhoz. Érdemes hétről hétre felülvizsgálni a lehetséges tevékenységeket amik segítenek abban, hogy elérd az áhított eredményt. Ne azt válaszd amit a legkönyebb megcsinálni, hanem azt amelyik a legnagyobb hatással van az előremeneteledre.

Persze közben zajlik az életed. Biztos lesz olyan nap amikor hullafáradt leszel és nem lesz kedved semmihez. Ha agyilag leszívtak, akkor nem biztos, hogy egy olyan feladatot tanácsos csinálnod, amihez sokat kell gondolkodni. Ilyenkor érdemes valami olyat keresni a listán, amit az aktuális állapotunkkal el tudunk végezni. DE legyél őszinte magadhoz: ne csak egy kifogás legyen a könnyebb feladat választására, hogy már szellemileg kimerültnek érzed magad. Tényleg? Kezd el a feladatot, és ha 10 perc múlva azt veszed észre, hogy nem tudsz egyszerűbb dolgokat sem felfogni, akkor válts!

Fontos észben tartanod, hogy elsőre nagy valószínűséggel nem fogsz semmit sem helyesen csinálni. Hibázni fogsz, letérsz a kijelölt útról. Ne sajnáltasd magad, hogy ez neked nem megy, ehhez te kevés vagy. Igenis képes vagy rá! Ha hibáztál vond le a tanulságot, változtass a megközelítéseden és próbáld újra. Az nem segít ha elmenekülsz a problémáid elől. Nagyon könnyű alkohollal elnyomni a nyomorúságunkat, vagy éppen nagyokat zabálni, mert az olyan jól esik. A listát tetszőlegesen bővíthetném de szerintem érted miről írok.

Az egyik legnehezebb része talán a sikerhez vezető útnak, hogy könyertelenül őszintének kell lenned magadhoz. Ha magadat is becsapod már vesztettél. Igen, időnként fáj az igazáság. Nagyon is fáj! Ezzel meg kell tanulni szembenézni. De mint minden más ez is csak gyakorlással fog menni. Sokszor fogsz kudarcot vallani mire az esetek többségében képes vagy szembenézni a valósággal.

Neked is ezt az utat kell választanod? Dehogy. Kisebb sikereket enélkül is elérhetsz. Lehet egy középszerű életed, középszerű sikerekkel. Vagy lehet egy “király” életed ahol te vagy a buli császára. Döntés kérdése, hogy ki mit szeretne. Én nem érem be egy átlagos élettel. Ha te sem éred be kevesebbel, akkor sok kitartást kívánok! Nem áll könnyű út előtted, de az utolsó erőfeszítésig megéri küzdeni.