leckek

Ha azt gondolod hogy egy vállalkozás csak arra jó, hogy annyi pénzt termeljen neked, hogy álmaid életét élhesd, akkor bizony rosszul közelíted meg a dolgot. Rengeteget tanulhatsz közben magadról és másokról is, és sok olyan képességre is szert tehetsz, amit aztán a magánéletedben is kamatoztathatsz. Az alábbiakban 5 ilyen dolgot fogok megemlíteni.

Proaktivitás

Csak is én vagyok a felelős a sorsom alakulásáért. Ha bármi rossz történik velem, akkor nem a gazdaság, a rendszer és nem a többi cég a hibás, hanem ÉN. Valahol hibát követtem el és ezért nem jutok közelebb az áhított céljaimhoz. Saját magamnak tartozok felelősséggel, hogy nem hagyom, hogy az álmaim szépen elússzanak míg én tehetetlenül másokat hibáztatva sodródok.

Ennek a képességnek a kultiválásához javasolom a következőket:

  • Rendszeresen vizsgáld felül, hogy az amit teszel közelebb visz-e a céljaidhoz vagy sem. Ez alapján eszközölj változásokat az életedben, majd figyeld meg, hogy közelebb visz-e a kívánt eredményhez.
  • Minimalizáld a fogyasztását azoknak a dolgoknak amik túlstimulálnak, vagy elnyomják a tudatodat. Az első típusba sorolnám a koffeint és a cukros üdítőket. A másodikba zsíros, agyoncukrozott ételeket, és az alkoholt. A mainstream média fogyasztása is a tudatosság csökkenését okozza. Nem kell teljesen kiiktatni őket csak magadhoz mérten csökkentsd a fogyasztásukat. Ettől még maradhatsz koffein függő és néha belefér egy-egy fröccs is :)

Impulzus kontroll

Ehhez szorosan kapcsolódik az impulzus kontroll. Megesik hogy időnként hirtelen ránk tör egy intenzív érzés, és ha nem vagyunk résen, akkor rossz döntéseket hozunk, olyan cselekedeteket hajtunk végre amiket később megbánunk. Ezeket az impulzusokat lehet uralni. Olyan szituációkra gondolok például amikor felidegesít az ügyfél és legszívesebben elküldenéd a fenébe, de mégis erőt veszel magadon és értelmes emberi lény módjára reagálsz. Vagy például amikor összecsapnak a hullámok a fejed fölött és nem bírod már cérnával a dolgot. Bedobnád a törölközőt de azt mondod, hogy nem ma!

Első számú dolog ami segít ilyenkor: LÉLEGEZZ MÉLYEKET! A felgyülemlett stressz is vezethet ilyen érzelmi kitörésekhez. Érdemes rendszeres testmozgással csökkenteni. Illetve meg kell szemlélni más szemszögből is a dolgot. Van úgy hogy felidegesít egy ügyfél majd elkezdem beleképzelni magam a helyébe, akkor rájövök hogy igaza van. Miért vagyok akkor mérges rá? Jah, túl vagyok terhelve, ez pedig csak egy újabb feladat. Ilyenkor kell újra priorizálni a dolgokat, delegálni a feladatokat.

Rugalmasság, nyitott elméjűség

Ahhoz hogy életben maradj alkalmazkodnod kell a gyorsan változó körülményekhez. Nem ragaszkodhatsz olyan elképzelésekhez amik korábban működtek, de ma már nem hoznak eredményeket. Nyitottnak kell lenned új ötletekre.

Jobb kommunikáció

Introvertált személyiségként nekem különösen nehéz volt eleinte idegen emberekkel kapcsolatba lépni. Az előző munkahelyemen is nagyon cél orientált volt a kommunikációm. Semmi bájcsevej, meg ilyesmi. Eleinte meg is látszódott ez a levelezéseimben is. Utólag visszaolvasva jókat nevettünk ezeken a leveleken. Azóta rengeteget fejlődtem, és már egész jól kijövünk az ügyfelekkel. Az sem jelent problémát már, hogy idegeneket kell felhívnom.

Önmagamba vetett hit

Amikor már elég reménytelennek tűnő helyzetet oldottál meg, akkor el kezdesz bízni magadban. “Bármit dob az élet”, te úgyis megoldod. A legjobb ebben az, hogy most már nem ijedsz meg a problémáktól. Bármilyen jellegűvel találkozol, biztos vagy benne hogy találsz rá megoldást. Magánéletben is hasznos tud lenni ez a mentalitás. Nem azt gondolod hogy menthetetlen egy szituáció hanem a lehetséges megoldásokon kezd el pörögni az agyad.